Hobby

V této kapitole představuje Praktik různé koníčky, jimiž se zabýváte. V rubrice Stará řemesla najdete povídání o řemeslech a řemelsnících z dávných dob. V rubrice
Dekorace jsou především návody, jak zkrášlit svůj domov, jak vyrobit různé textilní doplňky  i ukázky známých i nejnovějších výtvarných technik. Sběratelství, modelářství, péči o zvířata a mnoho dalších v rubrice uvádíme v rubrice Volný čas.

<<<123>>>
Dokonalé ostří pro bezpečné krájení

Víte, že ostrý nůž je mnohem bezpečnější než tupý, protože se na něj při řezání nemusí tolik tlačit a nehrozí nebezpečí sklouznutí ruky a pořezání? Pro různé nože se používají i různé metody ostření.

Vyrábějí se nože, které se ostřit nedají vůbec, i takové, k jejichž naostření je třeba použít zvláštní brusné náčiní. Je-li čepel už příliš tupá, tj. došlo-li k opotřebení a zakulaceni úhlu řezného ostří, je úhel třeba obnovit. Většinou se čepel brousí brusným kamenem, brusným kotoučem nebo bruskou. Broušení velmi tupých nožů je lepší nechat na odborníkovi, neodborným broušením můžeme čepel nenávratně zničit. Po nabroušení se nože dají pravidelným ostřením, například ocílkou nebo kvalitním ostřičem, a správným zacházením udržovat ostré po mnoho let. Odborníci jako profesionální kuchaři si ostří nože po každém použití. V domácnosti stačí nože, které se používají nejčastěji, naostřit jednou za měsíc. Více si přečtete v aktuálním čísle, které naleznete na vašich stáncích.

Autorky: Marcela Mádrová a hel, ilustrační foto: mountainhollow.net

Publikováno: 31.8.2012 8:49:00
Kategorie: Hobby
Rubrika: Stará řemesla
Autor: Redakce Praktik, Zuzana Nielsenová
Publikováno: 15.3.2011 11:53:14
Zobrazeno: 4758x
Kategorie: Hobby
Rubrika: Stará řemesla
<<<123>>>