Téměř zapomenutý pastinák

Víte, že pastinák, který se v Evropě pěstoval po staletí, vytlačily po objevení Ameriky tamní plodiny, jako jsou brambory nebo rajčata? Pastinák totiž znali lidé již v dobách starověku a středověku, zato v dnešní době je poněkud méně známý.

 

 

Pastinák je nenáročný na pěstování, sedí mu vlhčí prostředí a vyšší zeměpisná poloha. Tato zdravá zelenina je vzhledově podobná kořenové petrželi.

U pastináku se konzumuje aromatický kořen, který má nasládlou chuť. Kořen pastináku obsahuje dvojnásobné množství cukru než mrkev a má též vysoké procento draslíku. Éterické oleje v kořeni mají pozitivní vliv na nervovou soustavu a podporují též trávení. Pro přímou konzumaci je vhodná odrůda KAMO. Pozor ale na listy této zeleniny! U citlivějších osob mohou trichomy na listech podráždit lidskou pokožku a způsobit puchýřovité opuchliny.

Více se dočtete v červnovém čísle časopisu Praktik

Autor: MartiK, Petr Gajdošin
Publikováno: 15.6.2017 14:42:53
Kategorie: Zahrada
Rubrika: Ovoce, zelenina, bylinky
Foto: Pixabay.com